duminică, 20 septembrie 2009

„Dom Juan”... de Piteşti


O adaptare reuşită a piesei lui Moliere a umplut sala teatrului „Al. Davila” sâmbătă seara în deschiderea stagiunii cu premierea „Dom Juan” în regia artistică a lui Bogdan Cioabă. Mulţi tineri şi mulţi oameni de seama au fost spectatori şi au reacţionat la replicile actualizate spuse de actori. Octavian Ştireanu, ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii a stat în lojă alături de alţi oameni de seamă.
Viaţa cotidiană a românilor, o viaţă dăinuită de minciuni, prezenţa ateizmul în gândirea multora şi delăsarea tinerilor au fost sarea şi piperul care au încoronat piesa cu succes. Plină de viaţă, suferinţă şi amuzament „Dom Juan” a rămas în memoria multora, chiar şi printr-o replică. Într-un dialog în care se punea problema credinţei în ceva sau în cineva, personajul principal, interpretat cu măiestrie de actorul Florin Dumitru, a replicat „Cred că doi plus doi fac patru şi patru plus patru fac opt” adică într-o aritmetică golită de orice speranţă.
Într-o seară în care viaţa a devenit un spectacol pe scena teatrului „Al. Davila” timpul a zburat cât ai clipi. Bravoooo şi minute întregi de aplauze s-au auzit când s-a lăsat cortina. Dacă scriitorul francez Moliere ar fi fost sâmbătă seară în sala teatrului la premiera piesei ar fi fost de-a dreptul încântat că a mai descoperit ceva în propria capodoperă.

Niciun comentariu: