sâmbătă, 20 martie 2010

Turcia... un vis spulberat de valuri

Un imperiu puternic ce a scris nenumarate pagini in istoria lumii se afla, in secolul XXI, in plin proces de modernizare si... de adaptare. Imaginea unui popor numeros si cotropitor dispare cand treci granita Turciei si dai de monumente istorice bine intretinute, cladiri moderne in constructie, autostrazi si drumuri aproape ca in palma, o economie in plin avant, institutii de invatamant private, cu numeroase diplome expuse si un sistem educaţional ce la noi cu greu îşi face loc: învăţământul privat. Istoria unui imperiu puternic a ramas in fiecare relicva, actualitatea moderna iese la suprafata prin noi constructii de-a dreptul impunatoare. Intr-un proces de schimbare, inceput de peste cinci ani, Turcia fructifica relatiile interculturale. Maratonul integrarii in Uniunea Europeana trece si pe la Bucuresti. Programul „Coridoare culturale”, initiat de Fundatia „Tuna”, a debutat cu o excursie de promovare a Turciei. Participantii, jurnalisti, au avut sansa sa viziteze intr-un weekend cateva dintre cele mai importante institutii si monumente istorice.
O tara in care istorie isi traieste prezentul la fiecare pas straluceste printr-o promovare "agresiva", dar bine intentionata, la nivel international. In drumul integrarii in U.E., Turcia intampina reforme peste reforme. "Liderii de opinie", jurnalistii turci, sustin cu multa convingere ca reformele sunt o necesitate benefica pentru poporul lor, de aceea le fac. Un lucru mai mult decat bun: constientizarea puterii. Atata timp cat stiu de ce sunt in stare si de puterea pe care o au turcii-Turcia, ce in 2001 a "suferit" o recensiune economica, isi promoveaza agresiv/inteligent prin "excursii", publicitate, mass-media la nivel international o istorie bine intretinuta. Bravo lor! Noi, Romania, suntem capabili, prin reprezentanti nostri sa facem spoturi turistice pe bani grei pentru... nimik! A... scuze pentru a ingrosa conturile nesimtite ale "oamenilor de afaceri prosperi din tara".
Cat despre ce am vizitat... oau! Desi, daca ma gandesc bine nu ar fi fost atat de bine fara compania placuta a celor 25 de oameni din media. Pentru cei care vor sa afle mai multe amanunte despre excursia pilot a mea in Turcia va las mai multe linkuri de pe saitul ziarului la care profesez "Argesul" cu ce am scris si de pe youtube cu imagini video din excursie. Calitatea filmarilor nu e exceptionala, dar fiecare cadru are pentru mine o greutate frumoasa.
Poop dulce...
Anamaria,
P.S. Daca il vedeti pe dr. G. House sa-i spuneti ca imi lipseste din ecran.
http://www.youtube.com/user/forumtuna#p/u/0/ZNfYrquN9Uc
http://www.youtube.com/watch?v=37KmWwcmQdM&feature=player_embedded#at=127
http://www.ziarulargesul.ro/

Shania Twain-Forever and for Always

Niciun comentariu: